Intervju med Richard Göransson

By 25 augusti, 2015 Okategoriserade No Comments

Med hjärta för cykling och nya utmaningar inom MTB!

Richard Göransson ser fram emot Bergslagsloppet. Han är kanske mest känd för sina framgångar inom motorsport. Med hjärtat i racing och STCC är det kanske lite otippat att även MTB sporten fått en plats där. Den 13 september kör Richard Bergslagsloppet för andra gången.

 

Richard Göransson mtb åkare

Richard Göransson under Bergslagsloppet 2014. Foto Martin Palm.

 

Du kör ju STCC till vardags, men är också MTB-åkare av klass – vad betyder MTB för dig? Är det ett sätt att koppla av på fritiden eller känner du att det även är en sport du skulle vilja satsa mer på?

– MTB-åkare av klass kanske är i överkant men jag tycker verkligen det är kanonkul att cykla. Det är en rolig träningsform – framförallt för att man är ute i naturen och ser nya platser. Jag får en riktig naturupplevelse varje gång jag kör ett träningspass.

Ser du likheter mellan motorsport och cykling? 

– Ja, absolut. MTB och att tävla med bilar har vissa likheter. Framförallt att jag är superkoncentrerad när jag kör i stökig terräng med förhöjd puls, precis som när vi tävlar med bilar. Inga misstag är tillåtna för då vet man att det blir det konsekvenser. Sedan är ju båda ”teknikorienterade” sporter där man kan nörda in sig på stötdämpare, vikt, detaljer reglage mm – det gillar jag.

Har du nytta av din cykelträning när du kör racingbil? På vilket sätt?

– Svårt att säga, men min kondition har helt klart blivit bättre i alla fall. Och det är aldrig en nackdel att vara i form oavsett vilken sport man utövar.

Har du cyklat Bergslagsloppet förut eller är det första gången? Vilken är din upplevelse så här långt?

– Jag cyklade loppet förra året och gillade det skarpt. Det är en fin bana med varierad terräng.  Jag minns mest att sista delen av banan var väldigt jobbig då man ska klättra upp till Ånnaboda 🙂

Hur ser förberedelserna ut?

– I år har det tyvärr blivit lite mindre cyklande än tidigare år. Vi fick en liten dotter till familjen för ett knappt år sedan så det har blivit mer promenader med barnvagnen istället 🙂

Har du några fler MTB-lopp inplanerade efter Bergslagsloppet?

– Tyvärr inte. Hade verkligen önskat att jag hann cykla mer, det är ju så grymt skoj!

Tre snabba

Bästa uppladdningen inför ett lopp?

– För mig är det vila och att få i sig mat och vätska

Favoritmat innan ett lopp?

– Pasta

Vilken målsättning har du inför Bergslagsloppet?

– Slå min träningspolare David (men han har blivit så sjukt snabb) 🙂