Intervju med Jennie Stenerhag

By 27 augusti, 2015 Okategoriserade No Comments

Regerande mästarinna försvarar sin titel!

Jennie Stenerhag är klubbkamrat med Jenny Rissved (Falu CK) och en av våra få svenska elitsatsande damer inom MTB-sporten. Hon har elitsatsat sedan 2006 och vann nu senast årets Cykelvasa på tiden 2.57.22! Med två SM guld i MTB i bagaget från både förra året, 2014 och även 2013, är det med andra ord en regerande mästarinna som försvarar sin titel i årets XCM tävling i Ånnaboda 13 september.

Jennie Stenerhag på plats i Ånnaboda.

Jennie Stenerhag på plats i Ånnaboda.

 

Hur ser uppladdningen ut?

– Tvärtom mot vad många kanske tror handlar det mycket om att vila och återhämta sig mellan loppen. Att tillåta sig själv att varva ner, träna lagom, sova och äta rätt. Hitta en bra balans mellan fritid och jobb och inte stressa inför tävlingar.

Vilka lopp är det du kör innan det är dags för XCM i Ånnaboda?

– Den 29:e augusti är det Birkebeinerittet i Norge och den 5:e september cyklar jag Bockstensturen i Varberg. Båda tar jag som bra träningstillfällen inför SM-tävlingarna som ju är viktiga med tanke på mästartröjan jag gärna bär igen 🙂

Hur väl känner du till lederna i Ånnaboda?

Hyfsat bra efter att ha provcyklat sträckan för några veckor sen. Banan känns som en bra blandning mellan roliga stigar och grusvägar och jag ser framemot utmaningen med backklättringen upp mot målgång. Sedan handlar det naturligtvis mycket om dagsformen och hur konkurrensen ser ut.

För den oinsatte, hur mycket tid lägger du i veckan på träning? Hur ser en vanlig vecka ut?

– Jag cyklar 5 dagar i veckan, men passen ser lite olika ut. När jag inte cyklar jobbar jag mycket med styrka och gör olika övningar för balans, stabilitet och teknik. Tävlingar ligger ofta på helgerna, så min vilodag är ofta måndag.

Vintersäsongen – hur ser den ut?

– De senaste åren har jag förlagt min träning till Sydafrika under vinterperioden. Klimatet där funkar året runt och sporten är större än här i Sverige.

Hur märks det?

– Framförallt för att tävlingarna får mer uppmärksamhet medialt. I Sydafrika är det mer regel än undantag att tv-sända från de viktigaste loppen. Det är också större med tanke på kringarrangemang och sponsorer.

Vad skulle du önska för sportens utveckling i Sverige?

– Att fler upptäcker hur roligt det är med den här typen av cykling och vågar prova på. Sedan tror jag det handlar mycket om att sporten slår igenom hos allmänheten, vilket den är på god väg att göra med bl.a. Cyckelvasan som vuxit de senaste åren och lockar fler och fler utövare. Om den skulle synas mer i media tror jag att det skulle hjälpa för att sporten ska växa mer.

Vad är det bästa med MTB-cykling?

– Jag tycker att det är så fantastiskt kul att vara ute och köra i skogen! MTB kräver mer koncentration än landsvägscykling och jag gillar utmaningen med den tekniska biten. Just det tekniska är något jag strävar att utvecklas inom kontinuerligt. Jag älskar att cykla och hoppas att få göra det länge än.

Text och foto: Sara Eidevald/Bergslagsloppet 2015

 

Jennie-fakta

Namn: Jennie Stenerhag Född: 6 Juni 1975 Bor: Falun/Stellenbosch, Sydafrika

Klubb:  Falu CK

Huvudsponsor: ÅBRO

Cyklat sedan: 2004

Jennie Stenerhag porträtt

Främsta meriter:

1:a SM guld, MTB Marathon, 2013 + 2014

1:a SM guld, linje 2009

5:a EM, MTB Marathon 2014

7:a VM, MTB Marathon 2014

1:a CykelVasan 2012 + 2015

2:a Cape Epic 2015

Intressen: Största passionen är resor, har besökt 35 länder. Läsa böcker, åka slalom, idrott i största allmänhet.  

Tidigare karriär: Utförsåkning på elitnivå

Läs mer om Jennie Stenerhag på http://jenniestenerhag.dinstudio.se